Beginpagina

Historie

Deelname

Contact/Aanvraagformulier

Organisatie

Spelregels

Oorkonde

HistorieLogo Loo

De Eindhovense Stichting Gedenkbomen is opgericht in 2011 en voortgekomen uit idee├źn van de Henri van Abbe Stichting, de Eindhovense "erfgoedwaakhond". Deze organisatie houdt zich, naast de strijd voor behoud van monumentaal erfgoed en zorg voor de ruimtelijke kwaliteit, tevens bezig met het groen in de stad. De Stichting Gedenkbomen werkt van begin af aan nauw samen met de gemeente Eindhoven. In gezamenlijk overleg worden de projectgebieden zorgvuldg bepaald.

Op zaterdag 10 december 2011 zijn in de Loovelden, in het Dommeldal in Tongelre, de eerste 56 bomen geplant door onze deelnemers. De opkomst was hoog en het enthousiasme van onze deelnemers was groot. Na deze succesvolle plantdag stonden nog enkele geïnteresseerden op een wachtlijst. Op 2 maart 2012 werden ook zij in de gelegenheid gesteld om hun gedenkboom te planten. Daartoe werden er nog eens tien elzen in de Loovelden geplant. Door besnoeiing van enkele populieren ontstond in de Loovelden ruimte voor nog eens vijf extra zomereiken op die plek. Die bomen zijn op 31 januari 2014 geplant. Opnieuw konden we vijf deelnemers blij maken met een Gedenkboom.

In het voorjaar van 2014 zijn in de Genneper Parken, de ecologische groenzone tussen Gestel en Stratum, diverse jonge bomen geplant. Op zaterdag 27 september 2014 zijn 34 van deze bomen (20 populieren, 13 eiken en een berk) ingewijd als Gedenkboom. Op die zonnige najaarsdag was de opkomst met ca. 250 personen opnieuw erg hoog. Door de deelnemers werden de genummerde paaltjes bij de jonge bomen geplaatst, waarmee de Gedenkbomen officieel hun status verkregen.

Eind maart 2015 konden we opnieuw een Gedenkbomenlocatie bekendmaken, namelijk de Hondsheuvels in Woensel. Hier stroomt achter de sportvelden en de atletiekbaan de Dommel. In de winter zijn aan de oevers van deze rivier diverse populieren gekapt en vervangen door jonge exemplaren. U kunt zich nu inschrijven voor een van de 115 bomen in het gebied dat zich uitstrekt tussen de Orpheuslaan en de Onze Lieve Vrouwestraat (rondweg).